Det er mange måter å oppleve og oppdage samba på. I dag er det blitt vanlig at unge mennesker oppdager samba gjennom timer på treningssenteret, gjerne timer som i utgangspunktet er en form for styrke- eller utholdenhetstrening men har elementer av dans. Noen ganger kan gleden av å bevege seg rytmisk og de morsomme trinnene gjøre at man blir mer interessant, kanskje vil lære seg å danse samba “på ordentlig”, være med på karneval, reise til Rio, eller hva det måtte være. Så finner man en sambaskole man er komfortabel og tar det hele et skritt videre.

Den brasilianske dansen er utfordrende i begynnelsen fordi du skal bevege både føtter, armer og hofter veldig raskt. I sin originale form er det samtidig en veldig fri dans der du ikke følger så faste regler. Med mindre du skal delta i formelle konkurranser med en partner, danser du for deg selv og trenger ingen nøye uttenkt koreografi. Dette gjør at du får utfolde deg selv og uttrykke dine følelser og identitet – den du er. Det handler om lidenskap, glede og om noe grunnleggende inni oss. Musikken er rytmisk, suggererende og ofte på grensen til det erotiske. Det skal sies at noen fortsetter å se på det først og fremst som en treningsform – de fysiske kravene som blir stilt, gjør at man kan komme i ekstremt god form av å danse samba. Men for de som virkelig elsker dansen er den noe mye mer enn å trene opp kondis, bevegelighet og utholdende styrke.

På den annen side bør man kanskje ikke legge skjul på at de kostymene som vanligvis brukes til sambadans overlater ganske lite til fantasien, slik at det også er en betydelig fordel å være i god form når man skal danse offentlig i riktig klesdrakt. Beskjedne, bikinilignende klær rundt hofte og bryst kombinert med stor, prangende hodepynt betyr i hvert fall at man skal være komfortabel med seg selv og eget utseende for å ha glede av å danse på denne måten og tiltrekke seg andres oppmerksomhet. For en ting kan du være sikker på, den som danser samba kan sjelden unngå å vekke oppmerksomhet, fordi det er et slikt fyrverkeri av bevegelse og dynamikk.

Det viktigste å lære når du skal begynne med tradisjonell samba er det som kalles samba no pe. Da starter du med et trinn bakover, og så et trinn forover med den andre foten. Så kommer den bakre foten frem og inn i den fremre. Dette er faktisk mye vanskeligere enn det høres ut som, og krever mye øvelse å få til riktig.

Du skal også bevege hoftene dine, og ikke bare litt heller. Dette faller ikke alltid naturlig for oss nordboere! Men dette er også en treningssak, du må lære deg å slappe av og så vil det etter hvert gå av seg selv. Et tips, hvis du er dame, kan være å bruke joggesko i starten. Virkelig samba skal selvfølgelig være med høye hæler, men det er lov å jukse litt i begynnelsen.

Samba er en dans der man vanligvis ikke har en partner, men nettopp derfor kan det også være muligheter for å møte hyggelige mennesker av motsatt kjønn. Samba skaper stemning og spenning, og en lidenskapelig sydlandsk atmosfære som skaper gode vilkår for å finne tonen og muligheter for å stifte nye bekjentskap.