Den sambaen som danses som sportsdans er ganske annerledes enn den originale sambaen som oppsto i Brasil for over 100 år siden. Dette er for så vidt tilfelle med alle former for dans som brukes i konkurranser, men kanskje i ekstra stor grad når det gjelder samba. Hvis du bare kjenner samba fra dansekonkurranser, vil du oppleve at det som danses under karneval i Rio er noe helt annet.

Samba som sportsdans har sin egen stil, der der de fleste trinnene du tar ender i en slags liten “sprett” eller et fall. Dette gjøres gjennom å bøye og strekke ut i kneleddet. Rytmen kan man si settes av bøyingen, mens “spretten” kommer når du strekker ut benet igjen. Spretten skal imidlertid ikke være hoppaktig som i polka. Samba har også en egen måte å bevege hoftene på, som er annerledes enn andre typer danser som rumba og cha-cha-cha.

Den unike kombinasjonen av konstant bevegelse i kneleddet og den spesielle vridningen i hofteregionen gjør samba både fysisk krevende og dertil teknisk utfordrende. Mange regner derfor samba for å være en relativt vanskelig dans, selv om det selvfølgelig er fort gjort å få med seg det grunnleggende med noen timer på kurs. Å mestre samba er imidlertid en annen sak, man må regne at det tar noen år med øvelse for å bli en virkelig mester. Samba er nemlig ikke bare teknikk, den skal også utøves med lidenskap, eleganse og engasjement som viser at man både behersker kroppen, kan samspille med en partner, og er tilstede i nuet mens man danser.

Det man må jobbe spesielt med i starten er gjerne at “bøyingen og tøyingen” som skjer gjennom “spretten” i kneet skal foregå uavhengig av føttenes bevegelser. Føttene kommer etter knærne, med en helt bestemt timing i bevegelsen. I det føttene kommer inn i bildet, er knærne allerede strukket ut og du beveger deg med strake ben.

Fotbevegelsene krever at du starter ved å vri på kjernemuskulaturen og hoften, samtidig som du beveger bekkenet frem eller tilbake. Dersom du ikke får vridd kroppen riktig, vil fotbevegelsen med strake ben se veldig stiv og ukomfortabel ut, og ikke gi den rette grasiøse fremtoningen. Når du får kombinert alle disse bevegelsene på riktig måte, vil du imidlertid gi et samtidig elegant og sensuelt inntrykk. Å gå på samba regelmessig betyr at du etter hvert kan gjøre dette uanstrengt, på en sånn måte at de krevende mønstrene ser enkle ut. Da kan du være sikker på at dansepartneren blir imponert!