Rio er sambabyen fremfor noen. Selv om det ikke var der sambaen oppsto, er det definitivt blitt sambaens hovedstad etter at tidligere slaver på jakt etter arbeid brakte musikkformen til Sør-Brasil for over 100 år siden. Rio de Janeiro, som er byens fulle navn, er også den mest populære turistdestinasjonen på hele kloden sør for ekvator. Dette er absolutt en by du bør se før du dør!

Mange tenker fortsatt at Rio er Brasils hovedstad, slik den også var inntil den spesielt planlagte byen Brasilia tok over i 1960. Rio er heller ikke Brasils største by, det er nemlig gigantiske Sao Paulo. Brasilia er sentrum for politikk, byråkrati og administrasjon, mens Sao Paulo handler om penger, handel og investeringer. At Rio fortsatt står så mange nærmest, og er den byen vi fremfor noe forbinder med Brasil, ja kanskje med Sør-Amerika som helhet, er at dette er landets kulturelle og kunstneriske sentrum, hovedstaden for fest, moro, og å uttrykke følelser og identitet. Er ikke det tross alt noe av det viktigste i menneskelivet?

Noen av Rio de Janeiros mange landemerker er de legendariske strendene som Copacabana og Ipanema, den kjempemessige Jesus-statuen kalt Cristo Redentor, og selvfølgelig fotballstadion Maracana der Pelé en gang spilte VM-finale. Men enda mer enn dette forbinder nok nordmenn Rio med karneval og smektende sambarytmer! Rio er samba og samba er Rio, ingen tvil om det. Alle som vil kjenne på hvordan det er å være i festhumør i Rio må prøve seg på samba.

Dessverre er Rio også blitt kjent for mindre hyggelige ting, som store klasseforskjeller, fattigdom, slum, vold og kriminalitet. En favela er en type slum som gjerne vokser frem i fjellsidene rundt Rio, i umiddelbar nærhet til nabolag med høyere levestandard. Der bor folk tett innpå hverandre i boliger av dårlig kvalitet, og mange sliter med de sosiale problemene som oppstår i en slik setting. Det er imidlertid ikke spesielt farlig å reise til Rio, så lenge man passer på å unngå de mer utsatte områdene av byen.

Millionbyen har også en interessant historie. Den ble grunnlagt av portugisiske kolonister og sjøfarere for å forsvare seg mot franske sjørøvere. Portugiserne måtte slåss med franske pirater og inntrengere i mange år, bygge opp festningsverker, og alliere seg med de lokale stammene for å berge den enkle bosettingen. Det tok imidlertid lang tid før Rio fikk noen betydning utover dette, det skjedde først da europeiske eventyrere oppdaget gull og diamanter i store mengder i innlandet i Brasil. Siden Rio var den eneste havnebyen i nærheten, vokste den raskt og ble snart den viktigste byen i Brasil. Under Napoleons herjinger i Europa ble Rio til og med hovedstad i Portugal da kongen i eksil slo seg ned der!

Senere fikk Brasil sitt eget monarki, og Rio ble keisernes hovedstad. Den dag i dag vil du oppleve en viss nostalgi etter denne storhetstiden. Likevel er det kanskje først og fremst i det aller siste at Rio virkelig har blitt allment kjent for det internasjonale publikum, gjennom sin rolle som arrangør av OL i 2016. Rio var også vert da VM-finalen i fotball gikk av stabelen i 2014, så her har det vært stor vekst og mange store arrangementer på kort tid.

Fortsatt er imidlertid Rio først og fremst sambaens by. Her kommer du hvis du vil lære mer, finne nye dansepartnere, og være med på rytmiske gatefester som vil bli til minner for livet.