Samba er en spennende og sensuell dans som er ganske lett å lære men tar tid å mestre på høyeste nivå. Mange vil huske dramaet da Aleksander Sæterstøl ble slått ut av Skal Vi Danse etter sin sambaopptreden, der han måtte konkurrere med sin egen kjæreste Martine Lunde. Ikke så rart at hun tok til tårene i en slik merkelig situasjon etter en så lidenskapelig dans!

Som de fleste nok aner, har sambaen sine røtter i Brasil. Det er derfor den lekne fotballen brasilianerne var kjent for frem til 1990-tallet gjerne ble kalt for sambafotball. Selv når økonomien i landet går bra, kan det omtales som økonomisk samba. Mange forbinder nok samba først og fremst med Rio de Janeiro, men det som mange ikke vet er at den opprinnelig oppsto i en annen del av Brasil, nemlig den nordlige delstaten Bahia. Bahia var i sin tid hjem til mange slaver i sukkerplantasjene, som etter å ha fått sin frihet migrerte i store antall for å jobbe på kaffeplantasjer lenger sør. Dermed brakte de også med seg dette flotte kulturuttrykket. Allerede i 1916 kom den første innspillingen av en samba på grammofonplate, og med var sambaen på god vei mot å bli allemannseie.

Utbredelsen av samba skjøt fart etter at de første skolene ble dannet. Den aller første het Deixa Falar, og ble til allerede før andre verdenskrig. Samba fikk også mer og mer spilletid på radioen, og ble i stadig sterkere grad forbundet med Brasil som nasjonalstat, særlig mens Getulio Vargas var president.

Med tidens forløp og stadig større utbredelse geografisk dannet det seg naturlig nok diverse versjoner og subkulturer innen sambaen. Noen former for samba er virkelig heidundrende med høy partyfaktor og et helt orkester med trommer, mens andre er mer stillfarende og nærmest reflekterende. En variant, som i dag snarere oppfattes som en egen stil eller dans, kalles bossa nova. Denne utgaven av sambaen ble ikke skapt av fattige svarte brasilianere, men mer i et overklassemiljø med profesjonelle musikere. Disse engasjerte seg imidlertid samtidig i å undersøke og ta i bruk igjen de eldre formene for samba som stammet fra slaveplantasjene. Noen av de mest kjente navnene her er Joao Gilberto og Ze Keti.

Den nyeste versjonen av samba er det som kalles pagode, som oppsto i drabantbyene utenfor Rio på slutten av 1900-tallet. Med denne innovasjonen har sambaen nok en gang greid å ta opp kampen mot pop og rock i Brasil.